מדי שנה מוגשים אלפי כתבי אישום בבתי משפט השלום, בתי המשפט לתעבורה ובתי המשפט המחוזיים ברחבי הארץ. חלק גדול מכתבי האישום נוגעים לעבירות קלות כגון עבירות תנועה, עבירות תכנון ובניה ועבירות פליליות ברף הנמוך, וחלק מהם נוגעים לעבירות כבדות משקל שהרשעה בהן צפויה להוביל למאסר ארוך.
אדם שנגדו מוגש כתב אישום מעוניין כדרך כלל, לצד הבנת המקרה המיוחס לו, להבין את מידת החומרה אותה נושא כתב האישום ואיזה עונש מצפה לו במקרה שיורשע. על מנת להצליח בכך, יש צורך להכיר מספר רכיבים בסיסיים המנויים בכל כתב אישום.
מה כולל כתב האישום?
הגשת כתב אישום במדינת ישראל נעשה על ידי המדינה עצמה המיוצגת על ידי זרועות תביעה שונות, שהנפוצות שבהן הינן הפרקליטות הפלילית והתביעה המשטרתית. כל כתב אישום המוגש על ידן, נדרש לכלול את הרכיבים הבאים:
- שמו וערכאתו של בית המשפט אליו הוא מוגש – בית משפט שלום או בית משפט מחוזי ושם העיר או המחוז בו נמצא בית המשפט.
- ציון התביעה כמדינת ישראל תוך ציון בא הכוח המייצג אותה.
- ציון שמו ופרטיו של הנאשם – לרבות מספר תעודת זהות וטלפון.
- עובדות המקרה המגלמות את העבירה – על התביעה לציין בתוך כך גם את מקום ביצוע העבירה והמועד בו בוצעה.
- ציון הוראת החיקוק על פיה מואשם הנאשם.
מה הופך כתב אישום לחמור?
עו"ד פלדר מסבירה כי ישנם מספר רכיבים אשר הופכים כתב אישום לחמור. אף כי כתבי אישום המוגשים לבית המשפט המחוזי נחשבים בדרגת חומרה גבוהה נוכח העובדה כי בו נדונות כל העבירות שהעונש המירבי בצידן עולה על 7 שנות מאסר, יכול בהחלט להתקיים מצב שבו כתב אישום המוגש למחוזי נחשב קל מזה המוגש לשלום.
כך למשל, יכול כתב אישום בשלום להכיל עשרות אישומים בעבירות של מעשים מגונים ולהוות בסיס להטלת עונש של מספר רב של שנים, בעוד שכתב אישום אשר הוגש למחוזי נושא בתוכו עבירת הצתה בנסיבות קלות יחסית שעל בסיסו יוטל עונש של שנה עד שנה וחצי לכל היותר. החומרה טמונה אפוא בהיקף האישומים ובסוג העבירות.
כיצד ניתן לקרוא ולהבין את חומרתו של כתב אישום?
השלב הראשון בהבנת חומרת כתב אישום הוא במבט אל הכותרת העליונה ביותר הכוללת שני רכיבים מרכזיים. ככל שבית המשפט אליו מוגש כתב האישום הוא המחוזי, יש יסוד להניח שלא מדובר בכתב אישום בחומרה נמוכה. עם באותה שורה מופיעות ראשי התיבות 'תפ"ח' פירוש הדבר כי מדובר בתיק העוסק בעבירה חמורה מאוד דוגמת רצח או אונס, ומכאן שמדובר בכתב אישום חמור.
לאחר מכן, יש לבחון את מספר האישומים בכתב האישום. ככל שישנם יותר אישומים, כך נושא כתב האישום מידה רבה יותר של חומרה. בהמשך, יש לבחון את הוראת החיקוק אותה נושא כל אישום והעונש המירבי בצידה. לבסוף, יש לבדוק האם בשולי כתב האישום מודיעה התביעה כי תעתור במקרה של הרשעה למאסר בפועל. ככל שהתשובה לכך שלילית, הרי שמדובר בכתב אישום שאינו חמור כלל.
האם ניתן לשנות את תוכן כתב האישום?
כתב האישום מהווה מסמך ראשוני שנוסחו יכול להשתנות במהלך ההליך הפלילי מספר פעמים, בהתאם להתקדמותו. שינוי הנוסח של כתב האישום יכול שיהיה לצורך תיקון טעות שנפלה בנוסח המקורי. ואולם, המקרה הנפוץ ביותר הוא תיקונו של כתב האישום במסגרת הסדר טיעון בין הנאשם לתביעה, באופן המפחית מחומרתו בתמורה להודאה בו על ידי הנאשם.
כך למשל, כתב אישום חמור המייחס לנאשם עבירה של החזקת סם מסוכן בכמות גדולה ושלא לצריכה עצמית, עשוי להשתנות במסגרת הסדר בין התביעה לנאשם לכזה הכולל כמות סם קטנה ומייחס עבירה של החזקת סם לצריכה עצמית. מדובר בשינוי המפחית את חומרת האישום באופן דרסטי, מכתב אישום שהעונש בצידו הוא בוודאות מאסר בפועל לכזה שצפוי להסתיים במאסר על תנאי בלבד.
הבנת האישום היא צעד ראשון בגיבוש קו הגנה
הגשת כתב אישום נגד אדם היא אירוע מטלטל ללא קשר למידת חומרתו. בתוך כך, לא אחת קורה שקריאה לא נכונה של כתב האישום נוטעת את הרושם בקרב הנאשם כי הוא צפוי לענישה חמורה אף שמדובר בכתב אישום מקל, או חמור מכך, את הרושם שצפויה לו ענישה קלה אף שמדובר בכתב אישום חמור. כך או אחרת, על מנת להבין כל כתב אישום לעומקו יש לערוך את קריאתו בליווי עורך דין הבקיא בתחום הפלילי.