OutLawCrime_MainPic כתב אישום פלילי
OutLawCrime_MainPic כתב אישום פלילי
פנייה לייעוץ אישי




    כתב אישום בגין קבלת דבר במרמה (מדריך משפטי)

    אחת העבירות הייחודיות בנוף העבירות הפליליות היא העבירה של קבלת דבר במרמה. מדובר בעבירה אשר מעצם טיבה מעידה על תחכום, שאפתנות ויוזמה מצד מבצעה – תכונות שאילו היו מנותבות לעבר פעילות חיובית, היו יכולות להטיב עמו ולסייע לו בשרטוט מסלול חיים מיטבי.

    מנגד, בחירתו של אדם למנף את יכולות השכנוע וחשיבה שלו לטובת מרמה של אנשים תמימים, צפויה להביא להעמדתו לדין וככל שיורשע אף להביא למאסרו מאחורי סורג ובריח. ואולם, בכל מקרה של אישום בעבירה זו, ניתן לגבש אסטרטגיה אשר עשויה להביא לתוצאה חיובית מבחינת מי שמצוי בעמדת הנאשם.

    כתב אישום בגין קבלת דבר במרמה (מדריך משפטי)

    תוכן עניינים

    מהי עבירת קבלת דבר במרמה?

    התוכן שלהלן, מובא באדיבות המרכז לייצוג בפלילים.

    חוק העונשין מחולק לפרקים כאשר כל פרק דן בסוג עבירות שונה בעל מאפייני עבריינות ייחודיים. כך, כולל חוק העונשין פרק העסוק בעבירות מין, פרק העוסק בעבירות רכוש, פרק העוסק בעבירות אלימות, ועוד. בתוך כך, אחד הפרקים עוסקים בעבירות הונאה ומרמה, כאשר העבירה המרכזית בפרק זה היא העבירה של קבלת דבר המרמה.

    עבירה זו מתייחסת למצב שבו אדם פועל בדרך של רמייה והטעיה מכוונת על מנת להוציא דבר מה מידיו של אדם אחר. אותו דבר מה יכול להיות כסף והוא יכול להיות גם פיסת מקרקעין, חפץ יקר ערך ואפילו טובת הנאה בלתי מוחשית. לעבירה שני מדרגי חומרה:

    1. עד 3 שנות מאסר – במקרה שהמרמה אינה נושאת בחומרה מיוחדת.
    2. עד 5 שנות מאסר – כאשר המרמה נעשית בנסיבות מחמירות, קרי מבוצעת בהיקף רב וברמת תחכום גבוהה.

        פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

      מה כולל כתב אישום בעבירה של קבלת דבר במרמה?

      חובתה של התביעה, בכל כתב אישום המוגש על ידה, לציין את העובדות מהן עולה כי הנאשם ביצע את העבירה המיוחסת לו. במידה שמדובר בעבירה של קבלת דבר במרמה, עליה לציין מספר יסודות חשובים, נוסף על חובתה לציין את מקום ביצוע העבירה ומועד ביצוע העבירה:

      • מצג השווא – על מנת שתתגבש מרמה, יש צורך במצג שווא, דוגמת מיזם שאינו קיים או מוצר שאין כוונה מצד הנאשם להעניקו לנפגע העבירה.
      • זהות הדבר – על התביעה להגדיר מהו הדבר (כסף, נכס או טובת הנאה מכל סוג שהוא) שעליו נסובה האינטראקציה בין הנאשם לנפגע העבירה.
      • פעולת הקבלה – על התביעה לציין מתי ובאילו נסיבות עבר הדבר מחזקתו של נפגע העבירה לחזקתו של הנאשם.
      • הקשר בין קבלת הדבר למצג השווא – אין די בכך שהתביעה תתאר מצג שווא והעברת דבר מה מידי נפגע העבירה לידי הנאשם. עליה להראות שקיים קשר ישיר בין מצג השווא לבין עצם מסירת הדבר לידי הנאשם.

      מדוע על התביעה לדייק בפרטי המקרה שבכתב האישום?

      בעת שנאשם בעבירות מעין אלו נדרש להתגונן מול כתב האישום, יהיה בידיו לעשות זאת ככל שתהיה לנגד עיניו תמונה מדויקת של המיוחס לו. יצוין כי דברים אלו נכונים גם לצורך של בית המשפט עצמו בקבלת תמונה מלאה ככל האפשר של נסיבות האירוע נשוא האישום, בטרם החלטה להרשיע אדם ולגזור עליו עונש.

      בהתאם, ככל שהתביעה תדייק בפירוט מועד קבלת הדבר ומקום ביצוע העבירה, יוכל הנאשם להציג ראיות לפיהן לא סביר לייחס לו ביצוע עבירה. זאת, כמובן במידה שאכן מצויות בידיו ראיות המטילות ספק בטענת התביעה כי קיבל לידיו בדבר במועדים המתוארים בכתב האישום. זאת, שכן בסופו של יום, מטרתו של הנאשם הוא רק לעורר ספק סביר בטענות האשם המיוחסות לו, על מנת שיזוכה בדין.

      מה ההשלכות של כתב אישום בעבירת קבלת דבר במרמה?

      על מנת לבחון את השלכותיו של כתב אישום בעבירות אלו, יש לבדוק מספר פרמטרים:

      • כמות האישומים – ככל שכתב האישום נושא יותר אירועים של מעשי מרמה, כך יובהר לבית המשפט כי מדובר באדם הפועל באופן סדרתי והעונש שיוטל עליו יהיה חמור.
      • היקף המרמה – כתבי אישום בעבירת קבלת דבר במרמה מוגשים לעיתים גם בהיקפים של אלפים בודדים וגם כאשר מדובר במרמה בהיקף של מיליוני שקלים. היקף המרמה מצויה בקשר ישיר לחומרת העונש שיוטל על הנאשם.
      • נסיבות המרמה – ככל שמדובר במרמה הנושאת מידת תחכום גבוהה יותר, כך יובהר לבית המשפט כי הנאשם הוא מי שמהווה סכנה לציבור וכי יש להרחיקו מהמרחב הציבורי לתקופה ממושכת.

      יחד עם זאת, ראוי לציין כי גם כאשר העבירות נעברו בנסיבות חמורות ובהיקפים גדולים, עשוי בית המשפט לנהוג באופן מקל במי שהביע חרטה, עשה מאמץ להשיב את הכסף שקיבל לידיו במרמה, שהשתלב באפיק שיקומי ושנתוניו האישיים הם חיוביים.

      אישום בקבלת דבר המרמה – לפעול נכון ראייתית ושיקומית

      להליך הפלילי שני שלבים השזורים זה בזה – בירור האשמה והטלת העונש. במקרה של עבירות קבלת דבר במרמה, בהחלט ייתכן כי קיימת חולשה ראייתית המצדיקה ניהול הוכחות ותקיפה של ראיות התביעה. עם זאת, במקרים בהם התמונה הראייתית די חד משמעית, מוטב לבחון את האפשרות להתחיל בהליך שיקומי שייטיב עם הנאשם בעת גזירת העונש. קבלת החלטה משכלת בעניין דורשת ליווי וייצוג של עורך דין המנוסה בתחום.

      *אנחנו עושים מאמצים לדייק בתוכן המופיע באתר משפט הוגן ועדיין – יובהר כי התוכן אינו תחליף לייעוץ משפטי אישי. המסתמך על האמור – עושה זאת באחריותו.

      לייעוץ ראשוני חייג 077-8044023 (זמינות 24 שעות)
      פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

        מידע חשוב נוסף