OutLawCrime_MainPic כתב אישום פלילי
OutLawCrime_MainPic כתב אישום פלילי
פנייה לייעוץ אישי



    עבירת שוחד

    אחד מן הנושאים העומדים על סדר היום הציבורי במדינתנו הוא עבירת שוחד. הסיבה לכך נעוצה בשכיחותה של עבירה פלילית זו אשר ממוטטת את הערכים עליה בנויה החברה הישראלית.

    עבירת שוחד

    עובדי ציבור המואשמים בעבירה פלילית של שוחד, בוגדים לא רק ביושרם האישי אלא חשוב מכך באמון הציבור.

    תוכן עניינים

    הגדרתו של שוחד היא מתן כסף או טובת הנאה אחרת או של בעל סמכות על מנת שישתמש בסמכותו לטובת נותן השוחד. יובהר כי קבלת שוחד ומתן שוחד, שתיהן מהוות עבירה פלילית! יותר מכך, גם תיווך לשוחד הוא עבירה פלילית. מכאן אנו למדים כי החוק אינו סבלני כלפי עבירת שוחד ועל כן כל אדם העוסק במתן או קבלת שוחד בדרך כלשהי, עובר עבירה פלילית.

    הענישה בגין עבירת שוחד משתנה בהתאם לנסיבות העבירה כאשר בית המשפט רשאי לגזור על הנאשם עד 7 שנות מאסר. למרות כי מתן שוחד הוא עבירה פלילית בדיוק כפי שקבלת שוחד היא עבירה פלילית, העונש בגין מתן שוחד הוא לרוב חצי מן העונש שהוטל על מקבל השוחד.

      פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

      שוחד – מכת מדינה

      בשנים האחרונות תופסת עבירת שוחד חלק נכבד מן הבמה התקשורתית. קשה לפתוח עיתון בימינו מבלי לקרוא על פרשיית שוחד כזו או אחרת. שכיחותה של עבירה פלילית זו בקרב אנשי ציבור ממוטטת את הקרקע מתחת לערכי המדינה והשלטון. דומה כי אנו חיים היום בעידן בו הכול וכולם עומדים למכירה ואין איש בוחל באמצעים על מנת להשיג את מטרתו, אף אם המדובר בעבירה פלילית.

      פרסום פרטי החשוד

      בשם המלחמה בשחיתות ההולכת וגוברת, סיגלה לעצמה התקשורת מנהג לפרסם את פרטיו של כל חשוד בקבלה או במתן שוחד וזאת טרם נסתיימה חקירתו. האם בשם המלחמה להוקעתה של עבירה פלילית זו, ראוי ונכון לפרסם בפומבי את פרטיו של החשוד? האם המטרה מקדשת את האמצעים?

      הדעות חלוקות בעניין זה וניתן למצוא טיעונים לכאן ולכאן:

      1. בעד פרסום- חשד למתן או קבלת שוחד זו עבירה פלילית מן החמורות שישנן. קל וחומר כאשר מדובר בנבחר ציבור. על כן, כאשר עולה החשד לראשונה כי אדם נתן או קיבל שוחד, חייבת התקשורת לדווח על כך באופן מיידי לציבור.
      2. נגד פרסום -ידוע לכל כי פעמים רבות נחשד אדם כי ביצע עבירה פלילית אך בבדיקה נוספת מגלים כי לא היה ולא נברא. לאור זאת, אין מקום לפרסם את פרטי החשוד בעבירת שוחד טרם סיימה המשטרה את חקירתה וטרם הוחלט להגיש כתב אישום. טיעון זה גם מעלה את עניין השם הטוב שכן פרסום ידיעה בדבר קבלה או מתן של שוחד, פוגעת בשמו הטוב של האדם ואף אם לא יוגש נגדו כתב אישום, הנזק נעשה.
      3. איש ציבור- במסגרת דיון זה עולה השאלה האם יש שוני בין חשד לקבלת שוחד מצד איש ציבור לבין אדם שאינו מוכר לציבור. יש שיאמרו כי עובדת היותו של החשוד איש ציבור, מצדיקה פרסום מיידי. בתקשורת על כל חשד שעולה כנגדו בגין שוחד. מאידך, יש שיטענו כי אין זה ראוי וצודק לנהוג באיש ציבור אחרת מאשר מכל אדם אחר.

      עמדת בית המשפט

      חומרתה של עבירה פלילית, עבירת השוחד אינה נעלמת מעיניו של בית המשפט. הפסיקה מזכירה רבות את הסכנה הגדולה הטמונה בעבירה זו, סכנה של שחיתות המנהל הציבורי, אובדן הקריטריונים האובייקטיבים וכדומה.

      בבואו לדון בתיק שוחד, עומדות מול בית המשפט ההשלכות החמורות של עבירת שוחד אך בד בבד על בית המשפט לשקול שיקולים אחרים כפי שהיה עושה בכל עבירה פלילית אחרת.

      בשל חומרתה של עבירת השוחד, קשה המחשבה כי בית המשפט בוחר לעיתים להקל בעונשו של מקבל שוחד או נותן שוחד. מערכת האיזונים על פיה פועל בית המשפט בכל מצב אחר של עבירה פלילית, אינה מתקבלת כאן באותה הבנה ואהדה. זאת לאור ההשלכות שסופגת החברה כולה כאשר מואשם אדם בקבלה או במתן של שוחד, קל וחומר כאשר מדובר באיש ציבור.

      עם זאת, בית המשפט מוכרח לשקול שיקולים נוספים ומשלימים טרם הכרעת הדין וטרם מתן גזר דין לנאשם.

      במקרים בהם הנסיבות האישיות מצדיקות הקלה בעונש, בית המשפט אינו יכול להתעלם מן ההצדקה וזאת למרות כי מדובר בעבירת שוחד. יכולות להיות סיבות שונות המצדיקות הקלה בעונשו של נאשם בעבירה פלילית של שוחד, למשל, לעיתים הנאשם הוא ללא עבר פלילי קודם. לעיתים מדובר בנאשם שפעילותו הציבורית ותרומתו הן כה גדולות ומשמעותיות עד כי כהן מהוות נסיבה מקלה להפחתת עונשו של הנאשם.

      *אנחנו עושים מאמצים לדייק בתוכן המופיע באתר כתב אישום פלילי outlawcrime ועדיין – יובהר כי התוכן אינו תחליף לייעוץ משפטי אישי. המסתמך על האמור – עושה זאת באחריותו.

      לייעוץ ראשוני חייג 077-8044023 (זמינות 24 שעות)
      פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

        מידע חשוב נוסף